nothingbutjoga

Zahvaljujući Nataši, sposobnoj i svestranoj ženi, Iskra postaje bogatija za priču. Nataša me je povezala sa joginom Nevenom čija priča izleda ovako…

Ko je Nevena?

,,Priznajem da je ovo jedno od težih pitanja koje svesno biće može sebi da postavi. Mama je prateći i posmatrajući kako odrastam govorila da nisam za ovaj svet… nekada sam se i sama tako osećala. Ulazak u svet joge, između ostalog, bio je vezan za pronalaženje odgovora na to pitanje. Spoznati sebe jedno je od najvećih i najviših nivoa svesti u koje možemo zaviriti. Istovremeno, to je jedan od težih puteva kojim odlučimo ići, ali kada se dostigne taj nivo spoznaje, shvatimo da je svaki napor bio vredan truda.

Nevena ide srcem i onim najtananijim delom duše. It is a both a blessing and a curse to feel everything so very deeply – rečenica je koja bi me mogla opisati.

Majka sam dve divne devojčice. Život me je nagradio da mlada spoznam majčinstvo, da rastem i sazrevam uz svoje ćerke, da uzajamno upoznajemo život i izazove koje sa sobom nosi.”

5

Šta je joga?

,,Joga je drevna nauka zdravog življenja osmišljena tako da bude uklopljena u svakodnevni život. Saznanja o jogi prikupio je, uredio i sistematizovao Patandžali u delu ,,Joga sutra”.

Reč joga znači jedinstvo. Joga je način balansiranja tela, uma i emocija. Ona nas upućuje da osvestimo unutrašnji pogled i da unutar sebe nađemo mir i zadovoljstvo.

Praktikovanjem joge susrećemo se sa raznim blokadama koje skupimo godinama prolazeći kroz stresne momente. Usled toga naši mišići i nervi postaju kruti i nefleksibilni. Joga nam pomaže da se tih blokada oslobodimo i utiče na poboljšanje kvaliteta naših života.”

8

Kako si učila o jogi?

,,O jogi sam saznavala u srednjoškolskom periodu. Ipak, istinsko interesovanje javilo se kada sam se našla na životnim prekretnicama  i kada sam poželela da ,,upoznam sebe”.

Sreća je, a i čast, što mi je prva i osnovna znanja o jogi pružio profesor Predrag Nikić. Usavršavanje i školovanje sam nastavila pri Joga savezu Srbije. Bio je to dug put koji je podrazumevao ,,rad na sebi”.

Nisam ni sanjala da će joga jednog dana biti moja profesija, da ću zahvaljujući njoj upoznati puno divnih polaznika. Beskrajno uživam u svom pozivu i radujem se svakom novom času. Raduju me zadovoljna i osmehnuta lica polaznika na kraju časova. Oduvek sam želela da pomažem drugima, da ih usmeravam… kroz jogu to činim na najfiniji i najsuptilniji način.

17

Koliko dugo si instruktor joge i ko su tvoji polaznici?

,,Instruktorka sam sedam godina. Na mojim časovima bilo je stotine ljudi. Neki od njih su odlučili da postanu instruktori joge što je za mene velika čast.

Pored toga što svakodnevno održavam časove u svom studiju, tradicionalno jednom godišnje organizujem čas joge koji je praćen magičnim zvucima harfe.

Dugogodišnji rad i iskustvo mi govori da su žene ,,iznad trideset” doslednije i redovnije na časovima. Umeju da cene vreme koje odvoje za sebe, organizuju ga tako da uče i napreduju, jačaju svoje telo i svoj um.

Odgovor na ovo pitanje završiću rečenicom kojom počinjem svaki čas – Neka je ljubav u nama i mi u njoj!”

1

Šta Nevenu usrećuje i koje je njeno srećno mesto?

,,Dok pišemo nalazim se na jednom od omiljenih mi mesta, u planinskoj kućici na Zlatiboru, daleko od urbanog dela. Na ovom mestu jednom godišnje resetujem svoje telo i um. Ovde izvorska voda leči, a mirisi lekovitih trava golicaju i razbuđuju čulo mirisa. Baš tu, daleko od gužve, shvatam da su najlepši i najdragoceniji momenti i prizori kojih u užurbanom gradskom tempu života prestajemo biti svesni.

19

 

ENGLISH DESCRIPTION

Nevena is a yoga instructor for seven years. Yoga helps her to meet herself. Every day she organizes yoga classes in her own studio in Indjija. Every year she organizes yoga classes with harp sounds. You can follow Nevena on instagram or facebook.

9

P.S. Drage su mi spontane, neplanirane priče, drago mi je da sam pisanje nastavila pričom o jogi. Ako živite u Indjiji, ili u blizini, birajte da učite o jogi od Nevene, odaberite je za svog joga učitelja… jer… noonelikeNevena, nothingbutspontaneuos 🙂

Nevenu možete pratiti na instagramu i fejsbuku.

P.S. plus 🙂 Fotografije na blogu su iz Nevenine arhive.

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s